Projecten in de Wijk
Deze routes zijn samengesteld door het Bewonersplatform Kerkrade-West en uitgewerkt in een prachtige functionele wandelboekjes. wandelgidsen “Wandelen in Kerkrade” zijn gratis verkrijgbaar bij: VVV-Kerkrade HUB, Bibliotheek-steunpunt Kerkrade-West, Postkantoor Graverstraat, Botanische Tuin Terwinselen en Buurtkamer Gracht. Alle routes zijn ook gratis te downloaden via onze website www.tourist-service.nl
Wijkpreventie is een vorm van burgerparticipatie waarbij bewoners zich organiseren om samen een bijdrage te leveren aan veiligheid en leefbaarheid in hun wijk c.q. buurt. Dit doen ze door inzet van de buurtbewoners zelf in goede samenwerking met partners als Gemeente en Politie. Het wijkpreventieteam is opgezet vanuit eigen initiatief van de buurtbewoners en het Bewonersplatform Kerkrade-West.
Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht. Het Bewonersplatform beheert in Kerkrade-West 5 BuurtWhats-appGroepen voor dit soort waarschuwingen. Het doel van een BWG is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Door een BWG kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.
De Buurtkamer is een huis dat gebruikt kan worden voor allerlei activiteiten in de buurt Gracht. De activiteiten zijn divers van bijeenkomsten van verenigingen, handwerkclub, Ouderensociëteit, kerngroepen, kaartclub tot knutselmiddagen voor de kinderen. Ook is er binnen de Buurtkamer ruimte zijn voor het lezen van de krant en het drinken van een kopje koffie tijdens de vrije inloopuren.
Bonus op aktie zet mensen in het zonnetje die belangenloos vrijwilligerswerk doen in onze wijk. Het Bonus op Actie project werd door het bewonersplatform in 2006 gestart als instrument om structureel bewoners uit onze wijk te bedanken die de moed hebben initiatieven nemen en die vervolgens belangeloos als vrijwilliger uitvoeren om zo de leefbaarheid in hun eigen buurt te verbeteren.
Cultuuravond West wordt georganiseerd door het Bewonersplatform Kerkrade-West samen met de Vrije Akademie en het kunstenaarscollectief WerkplaatsK. Ook de gemeente Kerkrade draagt bij aan deze speciale avonden waarin u op een toegankelijke manier meer kennis op doet over kunst en cultuur. Met deze avonden willen zij laten zien hoe interessant kunst is en kan zijn.
Deze routes zijn samengesteld door Seniorenfietsclub 2000 en het Bewonersplatform Kerkrade-West en uitgewerkt in prachtige functionele routekaarten. De fietsroutes “Fietsen vanuit Kerkrade” zijn gratis verkrijgbaar bij: VVV-Kerkrade HUB, Bibliotheek-steunpunt Kerkrade-West, Postkantoor Graverstraat, Botanische Tuin Terwinselen en Buurtkamer Gracht. Alle routes zijn ook gratis te downloaden via onze website www.tourist-service.nl
De klachtenwijzer is door het Bewonersplatform Kerkrade-West ontwikkeld om bewoners te stimuleren zelf actie te ondernemen als ze constateren dat er een melding moet worden gedaan om een probleem in zijn of haar omgeving zichtbaar te maken en op te lossen. Niet “er zal wel iemand anders bellen” of “ze doen er toch niets aan”. Nee, zelf die telefoon pakken en bellen naar het juiste meldpunt.
De wijkkrant voor Kerkrade-West, het Westernieuws, informeert de bewoners van Kerkrade-West maandelijks met alle activiteiten die in de komende maand in hun wijk plaatsvinden. Naast de activiteiten van de grote dagattracties die gevestigd zijn in Kerkrade-West staan hier ook de openbare activiteiten in van de plaatselijke verenigingen. Als basis voor de samenstelling dient de activiteitenkalender van het Bewonersplatform Kerkrade-West.
Het Bewonersplatform heeft als partner van de gemeente Kerkrade en als lid van het Wijkplatform Kerkrade-West vroegtijdig inzage in bestemmingsplannen en toekomstvisies. Als betrokken bewoners bestuderen we deze en kijken daarbij vooral naar de belangen van de bewoners. Belangrijk vinden we het om in een vroeg stadium, gevraagd of ongevraagd, onze kijk daarop te bespreken met de beleidsmakers.
Buurtwerk die de leefbaarheid in straat, buurt of wijk kan verbeteren kent vele vormen. Denk daarbij aan de barbeque in eigen straat, een voetbaltoernooi voor de buurt. Maar ook het onderhoud van huizen, stoepen, paden en straten, overlast door hangjongeren (ouderen). De vervuiling door honden, verlichting van straten en paden. Wij signaleren verbeterpunten en helpen mensen met ideeën op weg.
Om prettig te kunnen wonen is niet alleen een goed onderhouden en passende woning van belang. Uw omgeving, zoals tuin, trappenhuis, achterpad of plantsoen, telt net zo hard mee. Die moet schoon, veilig en vertrouwd zijn zodat u zich thuis voelt in uw buurt. Het bewonersplatform heeft vastgesteld dat in Kerkrade-West nogal wat achterpaden zijn die niet verlicht zijn en daarnaast ook nog een in slechte staat van onderhoud verkeren.
Bij wie kan ik me aanmelden?
Contactpersonen activiteiten:
Tiny Robroek 06 1047 3297 | 045 5464070
Jack Schreurs 06 235 41412
Ger Valkenburg 06 5114 8797Kitty Crombach 06 1550 1032